Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

23. 06. 2023. 21:17 >> 21:17
1

U 89. GODINI

Umro prvi pacijent kojem je dijagnostikovan autizam

Prvi pacijent na svijetu koji je dobio dijagnozu autizma, Amerikanac Donald Triplet, umro je sa 89 godina, javlja je njegova porodica.

Donald Triplet poznat pod imenom Donald T u naučnoj literaturi dobio je tu dijagnozu 1943. godine, kada je imao 10 godina, kao nosilac neurokognitivnog poremećaja nazvanog "autizam".

Kao prvi takav slučaj registrovan u medicini taj Amerikanac je odigrao ključnu ulogu u identifikaciji hendikepa, zbog čega je morao da daje brojne intervjue i da bude u dokumentarcu i u knjizi.

Kada je bio dete Donald Triplet nije odgovarao na molbe svojih roditelja, nijesu ga interesovala druga djeca, ali je bio sposoban da pamti informacije i podatke o raznim temama.

Očajni roditelji napisali su pismo od 22 strana jednom dječjem psihijatru u kome su detaljno iznijeli ponašanje njihovog sina. To je dokument koji je ostao kao refrenca za simptome tih problema.

I pored dijagnoze koja je tada smatrana kao težak hendikep Donald Triplet je mogao da ide u školu i da radi više od 60 godina u banci u gradiću Forest u saveznoj državi Misisipi.

U 2020. godini jedno od 36 djece dijagnostikovano je kao nosilac autističkih problema u SAD, prema istraživanju Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti, refrentne ustanove po pitanju javnog zdravlja u SAD.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније