Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ rtcg.me ]

23. 04. 2023. 20:50 >> 20:50

BEOGRAD

Mirović stigao do cilja: Dječak sa autizmom istrčao polumaraton

Šesnaestogodišnji dječak sa autizmom, Pavle Mirović, bio je učesnik današnjeg Beogradskog polumaratona i na cilj je stigao za dva sata i 24 minuta. On je tako u svoju atletsku karijeru upisao i beogradsku dionicu, poslije Dunavskog polumaratona u Apatinu kada je postao prvi autistični dječak koji je istrčao trku od 21,1 kilometar u Srbiji. 

Kako je "Novostima“ rekao njegov trener Branko Hrnjaz, istračao je solidno vrijeme, ali je, usput, imao peh. 

"Pukao mu je žulj na nozi na 17. kilometru, ali nije odustao, već je trčao do kraja sa gazom koju mu je doktorka stavila usput. Ovo mu je druga trka, polumaraton, koju je trčao u konkurenciji seniora i profesionalaca. U Apatinu je imao bolje vrijeme, dva sata i minut, ali ne odustajemo. Treniramo dalje, a cilj su nam i maratoni", ukazao je Hrnjaz.

Pavle je dečak koji se koristi sa tek oko 200 riječi, teško može da iskaže oduševljenje, ali to uvijek uspije poslije trčanja. Tako je bilo i danas.

Pavlova majka Dragana je rekla da on odmalena ima autizam, praćen hiperaktivnošću.

"Nalazila sam ga na raznim mestima. On nije prohodao, nego je odjednom protrčao i onda smo odlučili da ga usmjerimo na sport. Zna da pliva, skače na glavu, skija, igra odbojku i skače udalj. Učestvovao je na mnogobrojnim specijalnim olimpijadama i donosio medalje", kazala je Dragana. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније