Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ RSE ]

01. 07. 2023. 08:56 >> 08:56
1

BIVŠI PREDSJEDNIK BRAZILA

Bolsonaru osam godina zabrane učešća na izborima

Brazilski Vrhovni izborni sud je izglasao zabranu bivšem predsjedniku Jairu (Žairu) Bolsonaru da se kandiduje za funkciju narednih osam godina, prenosi BBC.

Bolsonaro je proglašen krivim za zloupotrebu ovlašćenja uoči prošlogodišnjih predsjedničkih izbora, nakon što je optužen za podrivanje demokratije lažnom tvrdnjom da su elektronski glasački listići podložni hakovanju i prevari.

Bolsonaro je odluku nazvao "nožem u leđa" i rekao da će nastaviti raditi na unaprjeđenju desničarske politike u Brazilu. Očekuje se da će njegovi advokati uložiti žalbu na presudu, tvrdeći da Bolsanarove izjave nisu imale uticaja na izborni rezultat.

Slučaj protiv bivšeg predsjednika vrti se oko govora koji je održao dok je još bio na čelu države u julu 2022. godine.

On je pozvao strane diplomate u svoju rezidenciju u glavnom gradu Braziliji, gdje je lažno tvrdio da su elektronske glasačke mašine koje se koriste u toj zemlji sklone hakovanju i da su otvorene za prevaru velikih razmjera.

Bolsanaro je to pobijao tvrdeći da je "jednostavno objasnio kako izbori funkcionišu u Brazilu", te da nije kritikovao izborni sistem.

Njegov potez je uslijedio usred predsjedničke kampanje u kojoj je Bolsonaru protivnik bio njegov najveći rival, ljevičar Luiz Inácio Lula da Silva.

Krajem oktobra oni su ušli u drugi izborni krug, u kojem je pobijedio Lula sa malom razlikom.

Bolsonaro nikada nije javno priznao svoj poraz i otišao je iz Brazila na Floridu dva dana prije nego što je Lula položio zakletvu kao predsjednik.Bolsanarove pristalice, koje su odbile da prihvate ishod izbora, upale su 8. januara u brazilski Kongres, predsjedničku palatu i zgradu u kojoj se nalazi Vrhovni sud.


Ako presuda ostane na snazi, Bolsonaro neće imati pravo da učestvuje na sljedećim predsjedničkim izborima 2026., ali će se moći ponovo kandidovati 2030. godine, jer zabrana važi od oktobra prošle godine, kada su održani izbori.

Takođe će mu biti zabranjeno da učestvuje na opštinskim izborima 2024. i 2028. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније