Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

25. 03. 2024. 15:46 >> 15:52
Čitaj mi:

VLADA V. BRITANIJE

Mjere protiv kineskih hakera poslije sajber napada na izbornu komisiju

Vlada Velike Britanije saopštiće danas mjere protiv organizacija i ličnosti, koje su povezane sa kineskom Vladom i za koje se sumnja da su izvršili sajber napad na Državnu izbornu komisiju, kojim su dobili pristup informacijama o desetinama miliona birača.

Izborna komisija je u avgustu saopštila da je otkrila sajber napad u oktobru 2022. kojim su napadnuti i parlamentarci koji su otvoreno govorili o prijetnji Kine, napomenuvši da su "neprijateljska lica" prvi put pristupila njihovim softverima još 2021.

U to vrijeme, nadzorni organ je rekao da podaci uključuju imena i adrese birača. Ali dodaje se da je veliki dio informacija već u javnom domenu i da je malo vjerovatno da će posjedovanje takvih informacija od nekog drugog lica ili organizacije uticati na rezultate izbora.

Troje članova britanskog parlamenta, uključujući bivšeg šefa poslaničke grupe konzervativaca Iana Dankana Smita i člana Doma lordova, zatražili su danas parlamentarnu istragu tih sajber napada.

Oni su članovi međunarodne aktivističke grupe Interparlamentarnog saveza o Kini koja je fokusirana na suprotstavljanju rastućem uticaju Pekinga i ukazivanje na navodne zloupotrebe prava od strane kineske vlade.

Očekuje se da će potpredsjednik Vlade Oliver Dauden iznijeti detalje u parlamentu kasnije danas.

Uoči te objave, premijer Riši Sunak je ponovio da se Kina "ponaša sve agresivnije u inostranstvu" i da je ona "najveća državna prijetnja našoj ekonomskoj bezbjednosti".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da bi druge zemlje trebalo da zasnivaju svoje tvrdnje na dokazima, a ne da "blate" druge zemlje bez ikakvih činjenica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније