Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

03. 05. 2019. 08:10 >> 08:22

MEDIA CENTAR

Ništa afirmativno što se tiče medijske sfere

Na međunarodni Dan slobode medija nema ništa afirmativno što se tiče medijske sfere, poručuju iz Media centra.

“Media centar izražava žaljenje zbog toga što na međunarodni Dan slobode medija nije u prilici da ukaže na bilo šta afirmativno što se tiče medijske sfere, a posebno medijskih sloboda u Crnoj Gori. Naprotiv”, poručuju Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra i Goran Đurović, izvršni direktor Media centra.

Iz Media centra poručuju da je obećana, analiza stanja u medijskoj sferi i na njoj bazirana izrada nove zakonske regulative.

“Navode da je aktuelni crnogorski premijer Duško Marković obećao u svom programskom govoru izradu medijske strategije, nema ničega što bi makar nagovijestilo da to obećanje nije poslužilo samo ludom za radovanje. Doduše, radilo se na novim medijskim zakonima, ali ponuđena rješanja su, na žalost, pokazala da vlasti nije stalo do unapređenja, već do ograničenja sloboda koje su već godinama uživane”, poručuju iz Media centra.

Uvjeravanja nadležnih da će se ozbiljno pristupiti rješavanju slučajeva napada na novinare i imovinu medija ostala su deklarativna, kao i ranije, kako poručuju iz Media centra, jer se ni u jednom od težih slučajeva nije mrdnulo ni pedalj naprijed.

“Nije pomoglo ni naglašeno intresovanje međunarodne javnosti za posljednji od tih slućajeva – pokušaj ubistva novinarke dnevnika Vijesti Olivere Lakić – da on bude razriješen. Pravosudna vlast je, međutim, pokazala zavidnu efikasnost u slučaju istraživačkog novinara Jova Martinovića, koga je osudila na zatvorsku kaznu zato što je, baveći se svojim poslom, bio u kontaktu sa ljudima osumnjičenim za kriminalne poslove”, poručio iz Media centra.

Kažu i da uloga medija nije da budu propagandni servis vlasti ili bilo kojeg centra institucionalne moći.

“Ako želi da bude demokratsko društvo, Crna Gora ne smije dalje da favorizuje propagandnu funkciju medija, posebno ne onih koji su u javnom vlasništvu”, zaključuje se u saopštenju Media centra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније