Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

24. 09. 2021. 15:47 >> 15:54

OD NOVEMBRA

Crnogorski ljekari na edukaciji u Njemačkoj

Ljekari i cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore, u doba pandemije, pokazali su bezgranično požrtvovanje u odnosu prema pacijentima koji se liječe od COVID infekcije. U tom smislu bila sam jako srećna kada smo od njemačkog Instituta Robert Koh, nakon njihovih prethodnih posjeta našim zdravstvenim ustanovama, dobili rezultate kojima smo ocijenjeni prilično visokim ocjenama, kako u odnosu prema pacijentima, tako i u odnosu na proces liječenja, kazala je ministraka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na sastanku sa stručnjacima iz renomiranog njemačkog Instituta i bolnice Charite.

Sastanku, upriličenom povodom treće posjete predstavnika zdravstvenih institucija iz Berlina Crnoj Gori, prisustvovali su i njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović i direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

"Imali smo prilike više puta do sada da razgovaramo i razmjenjujemo svoja znanja i iskustva i zahvaljujući vašoj nesebičnoj pomoći naši ljekari imaće priliku da borave u bolnici u Berlinu i sa druge strane vaše prisustvo ovjde omogućilo je da se kvalitet zdravstvene usluge dodatno uzdigne na viši nivo i da naše smjernice i protokoli budu u potpunosti izjednačeni sa smjernicama i protokolima kojima se primjenju u vašim zdravstvenim centrima", kazala je ministarka zdravlja.

Ona je istakla da se saradnja trenutno bazira na liječenju i dijagnostici COVID epidemije, ali da će se u budućnosti odnositi i na oblasti medicine, što je, kako je kazala, od nesagledivog značaja.

"Na putu prema EU, kojem Crna Gora teži, ova saradnja za nas je posebno značajna i važna jer je naš osnovni cilj bio pružanje jednako kvalitetne zdravstene usluge, kako svuda u svijetu tako i u Crnoj Gori", kazala je dr Borovinić Bojović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore zahvalila se njemačkim kolegama na ideji, ali i upornosti u realizaciji programa čiji je osnovni cilj izjednačavanje tretmana oboljelih od COVID-19 u svim zemljama Evrope, što je jedini put do uspjeha u borbi protiv epidemije.

"Prva grupa zaposlenih KCCG, koju čine četiri ljekara i dvije medicinske sestre, posjetiće Berlin u prvoj polovini novembra. Oni će učestvovati u neposrednom radu sa kolegama u Njemačkoj i biće im omogućen i teorijski trening. Značaj edukacije kadra naše ustanove u renomiranim centrima, kao što je Robert Koh Institut i bolnice Charite, ne prevazilazi samo aktuelnu epidemiju, već ima efekta i na uspjeh budućeg tretmana pacijenata, posebno u jedinicama intenzivnog liječenja Kliničkog centra Crne Gore", naglasila je Radulović.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori izrazio je zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne saradnje njemačkih i crnogorskih zdravstvenih institucija i najavio nove projekte koji imaju za cilj razmjenu iskustava , pomoć i podršku u vremenu pandemije.

"I u budućnosti ćemo biti uz Crnu Goru da nastavimo saradnju na više načina. Dakle, povezivaćemo se sa drugim partnerima sa Zapada. Već je u pripremi jedan zajednički projekat sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država. Ovdje imamo stvarno jednu bogatu i trajnu saradnju i to samo dodatno ukazuje na našu posvećenost zajedničkom radu", poručio je Veber.

On je istakao značaj vakcinacije protiv koronavirusa i pozvao sve aktivne činioce društva da se uključe u ovaj proces kako bi zajedno doprinijeli suzbijanju epidemije COVID19.

Ministarstvo zdravlja

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније