Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

08. 03. 2024. 21:03 >> 21:04
1
Čitaj mi:

SUDSKI SAVJET

Neprimjereni napadi Đeljošaja na sudiju Becić, ako ima dokaza neka ih pokaže

Iz Sudskog savjeta su reagovali na ponovljene i, kako su istakli, neprimjerene napade Nika Đeljošaja na sudiju Ivanu Becić. Kako dodaju, ukoliko potpredsjednik Vlade ima dokaze da je sudija Becić izvršila krivično djelo sa elementima korupcije, pozivaju ga da te dokaze preda nadležnom tužilaštvu, kako bi slučaj dobio epilog u okviru institucija sistema, a ne na društvenim mrežama.

U reagovanju Sudskog savjeta se ističe, da već drugi put Đeljošaj, kao političar, ugrožava nezavisnost pravosuđa ničim potkrijepljenim tvrdnjama i time pokazuje da ne haje za obavezu koja postoji na strani svih organa države, uključujući izvršnu vlast, parlament i sve sudije, da unapređuju i štite sudsku nezavisnost.

"Ukoliko potpredsjednik Vlade ima dokaze da je sudija Becić izvršila krivično djelo sa elementima korupcije, javno ga pozivamo da te dokaze preda nadležnom tužilaštvu, koje će te dokaze provjeriti, a sve u cilju kako bi predmetni slučaj dobio epilog u okviru institucija sistema, a ne na društvenim mrežama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Crne Gore je javno optužio sutkinju Osnovnog suda u Podgorici, Ivanu Becić, za kako je rekao "torturu" nad njim i njegovom porodicom, kao i da je navodno već dobila napisanu presudu od svog nalogodavca sa kojim je, uz državnu tužiteljku i novinara, udružena u slijepoj mržnji i obračunu sa njim kao političarem. Ovakav javni nastup Đeljošaja je povod reagovanja Sudskog savjeta u cilju zaštite nezavisnosti i samostalnosti sudske grane vlasti, ali i digniteta ukupnog pravosuđa. Prema viđenju Sudskog savjeta, mora se postaviti jasna granica između slobode izražavanja i opravdane kritike sa jedne strane i nepoštovanja i nedoličnog pritiska na sudstvo sa druge", navode u reagovanju.

Sudski savjet, dodaju, oštro osuđuje ove ponovljene i neprimjerene kvalifikacije visokog Vladinog zvaničnika, iz kojih je uočljivo da ministar Đeljošaj nema razumijevanja za ulogu nezavisnog sudstva u odnosu na procesnu ulogu u kojoj se našao.

"Sudski savjet smatra da su neuravnoteženi kritički komentari političara neodgovorni i uzrokuju ozbiljne probleme, jer javno pouzdanje i povjerenje u sudstvo može se time iz neznanja ili namjerno narušiti. U takvim slučajevima, sudstvo mora ukazati da je takvo ponašanje napad na ustavni poredak demokratske zemlje, kao i napad na legitimitet druge grane vlasti, a pored toga takvo ponašanje narušava i međunarodne standarde. Stoga, Sudski savjet polazeći od ustavne nadležnosti da štiti nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, još jednom apeluje i poziva sve društvene činioce da vode računa o posebnoj ulozi pravosuđa i da se uzdrže od prizemnih napada na nosioce pravosudnih funkcija koji u demokratskom društvu u kojem postoji vladavina prava, moraju uživati povjerenje javnosti kako bi uspješno sprovodili svoje dužnosti, a ujedno podsjeća i na činjenicu da kritikovane sudije imaju obavezu diskrecije koja ih sprečava da odgovaraju na napade", navode u Sudskom savjetu.

Ukoliko potpredsjednik Vlade ima dokaze da je sudija Becić izvršila krivično djelo sa elementima korupcije, javno su ga pozvali da te dokaze preda nadležnom tužilaštvu, koje će te dokaze provjeriti, a sve u cilju kako bi predmetni slučaj dobio epilog u okviru institucija sistema, a ne na društvenim mrežama.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније