Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

22. 03. 2024. 08:33 >> 08:35
2

LAKUŠIĆ PORUČIO

"Ustavna obaveza da se stane na put devastaciji vodnih potencijala"

Ne smijemo dozvoliti da se bilo koji dio naših vodnih potencijala devastira ili zagađuje zbog brze zarade ili nepoštivanja zakona, saopštio je povodom Svjetskog dana voda direktor Regionalnog Vodovoda Zoran Lakušić. Poručio je da podžava institucije da se stanu na put svim nelegalnim privrednim aktivnostima u koritu rijeke Morače.

“Kao društvo moramo ukazivati da je voda jedan od najvažnijih resursa i da je neophodno da o njoj brinemo, da je čuvamo i štitimo. Ne smijemo dozvoliti da se bilo koji dio naših vodnih potencijala devastira ili zagađuje zbog brze zarade ili nepoštivanja zakona”, poručio je Lakušić.

Povododom Dana vode, Lakušić naglašava da je najbolji primjer nedomaćinskog odnosa prema vodi odnos prema izvorištu ,,Bolje Sestre“ koje je od strane UNESCO-a uvršteno među 150 najznačajnijih karstnih izvorišta u svijetu.

“Od izdašnosti izvorišta od 2600 l/s,  koja je mjerena prilikom njegovog odabira da snabdijeva  vodom Crnogorsko primorje, u 2021. i 2022. godini došlo je do desetorostrukog pada izdašnosti, to jest na 265 l/s. To je rezultat nepoštovanja zakona i propisa, neodgovornog odnosa prema vodi i državi Crnoj Gori”, kazao je on.

Nelegalna privredna djelatnost, nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, podizanje privrednih objekata za proizvodnju betona i asfalta, dovela je, kako je rekao,  do devastacije korita rijeke Morače, a samim tim i izvorišta ,,Bolje Sestre“.

“Bilo je dovedeno u pitanje uredno snabdijevanje vodom Crnogorskog primorja, odnosno opstanak turizma kao strateške privredne grane i opstanak države Crne Gore koja je mogla ostati bez značajnih budžetskih sredstava”, navodi se u saopštenju.

Posebna vrijednost izvorišta ,,Bolje Sestre“ se ogleda, kako dodaje, u činjencici da je njegova voda kvaliteta A 1, odnosno u rangu najkvalitetnijih svjetskih brendova flaširane vode, poput francuske globalno poznate vode Evian.

Lakušić  kaže da je Svjetski dan vode prilika da se promoviše važnost vode te da se podstaknu institucije, organizacije i pojedinci na djelovanje kako bi osigurali održivo upravljanje ovim resursom.

“Regionalni vodovod još jednom iskazuje punu podršku institucijama sistema u nastojanjima da se konačno stane na put svim nelegalnim privrednim aktivnostima u koritu rijeke Morače”, kazao je Lakušić.

Ustavna obaveza svih nas je da zaštitimo i najoštrije sankcionišemo svaku aktivnost ove vrste.

“To je naša obaveza prema generacijama koje dolaze, jer namamo pravo da im ,oduzmemo život“,istakao je on.

Zaključio je da je borba za „bezbojno zlato” tek počela, i svako od nas može doprinijeti očuvanju vodnih resursa za buduće generacije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније