Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

27. 12. 2023. 14:26 >> 14:29
Čitaj mi:

MANOJLOVIĆ 

"Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi nijesu ustavne"

Zakonodavni odbor juče je utvrdio da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi nije saglasan sa Ustavom Crne Gore, zbog čega su ga predlagači povukli iz skupštinske procedure, saopštila je generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore, Mišela Manojlović. 

Kako piše u saopštenju koje ona potpisuje ukazala je na spornu ustavnost Predloga, između ostalog i zato što opštine nijesu konsultovane u postupku njegove izrade. 

"Riječ je o sistemskom zakonu  na koji se naslanja više lex specialisa, pa i najmanje intervencije traže dobro poznavanje sistema lokalne samouprave,  razlika u potrebama manjih i većih opština, a naročito osnovnih principa od kojih se polazi u postupku ocjene ustavnosti. Izmjeni se stoga moralo pristupiti veoma  oprezno i analitički  kako bi se otklonile brojne nejasnoće, kolizije i necjelishodna rješenja koja su proteklih pet godina bespotrebno iscrpljivala lokalne samouprave, a koje je navedeni Predlog samo produbio, uz poštovanje osnovnih ustavnih načela. Osim toga, veoma je važno stvoriti uslove za snažnije povlačenje bespovratnih sredstava iz evropskih i drugih fondova kao i za ispunjavanje brojnih lokalnih obaveza u procesu evropskih integracija, na što  ovaj predlog nije odgovorio", piše u saopštenju. 

Manojlović je podsjetila, na kako kaže dugogodišnje, potpuno  opravdane zahtjeve opština da se službeničko namještenički odnosi  urede posebnim zakonom o lokalnim službenicima i namještenicima zbog brojnih problema u praksi, ali i poštovanja ustavnog principa vladavine prava i ujednačenosti pravnog poretka koji isključuje njihovo regulisanje sistemskim zakonom o lokalnoj samoupravi.  Upozorila je da je pravo opština na konsultovanje i izjašnjavanje o pitanjima koja ih se direktno tiču garantovano Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o lokalnoj samoupravi bez obzira ko je predlagač (poslanici, Vlada ili propisani broj građana). 

"Pravna snaga Evropske povelje crpi se iz Ustava Crne Gore jer je sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka sa primatom nad domaćim zakonodavstvom i  sa neposrednom primjenom kada odnose uređuje drukčije od unutrašnjeg zakonodavstva", navela je Manojlović. 
Ona je ukazala da opštine mogu, u slučaju povrede prava na konsultacije, podnijeti predlog za ocjenu  formalne ustavnosti  zakona kod Ustavnog suda Crne Gore i inicijativu Predsjedniku države da ne proglasi zakon koji su donijeli poslanici.

Manojlović je rekla da asocijacija zastupa interese svih 25 opština u Crnoj Gori i da  u redovnim okolnostima pribavlja izjašnjenje svojih članica o predlozima koji ih se direktno tiču, za što je potrebno vrijeme. 

„Neprihvatljivo je da za ovaj predlog saznajemo nezvanično  i da  se prema njemu određujemo za svega jedan radni dan. Ipak, pet opština uspjelo je  da prepozna brojna nezakonita i necjelishodna rješenja, pojedine od njih i povrede Ustava, dok su  dvije opštine podržale sporni predlog,“ kazala je Manojlović.

Predlagači su, kako se navodi u saopštenju, konstatovali  neustavnost Predloga u dijelu kojim su  pokušali da regulišu  materiju izbornog zakonodavstva suprotno načelu vladavine prava i načelu ujednačenosti  pravnog poretka. 

"Takođe su konstatovali nesaglasnost odredbi o deprofesionalizaciji  brojnih pozicija na lokalnom nivou sa stavom Venecijanske komisije. Saglasili su se i sa mišljenjem Zajednice da nije trebalo smanjivati godine radnog iskustva koje su posebnim zakonima propisane kao uslov za zapošljavanje glavnog gradskog arhitekte i zastupnika imovinskih interesa opštine", ističe se u saopštenju. 
Manojlović je na Zakonodavnom odboru ukazala na i brojne druge kolizije i necjelishodna riješenja i predložila da se predlog povuče iz procedure i da  se  pristupi predhodnoj izradi jedne ozbiljne analize  važećeg zakona i posledica  njegove primjene u proteklom periodu pa da se nakon toga, u širokom konsultativnom procesu, pristupi izradi valjanog zakona.

Na odboru se govorilo i o neodrživosti Zete kao najmlađe crnogorske opštine. 

"Manojlović je ukazala na neracionalna i protivrječna rješenja Zakona o porezu na nepokretnosti koja toj opštini onemogućavaju da naplati porez na poljoprivredno zemljište i aerodrom, što je njena jedina šansa da fiskalno ojača. Stoga je pozvala poslanike da posebnu pažnju posvete navedenom,  ali i drugim zakonima koji su od najdirektnijeg uticaja na nelikvidnost i Zete i još 17 opština zbog neprilagođenih zakonskih rješenja i centralizacije po kojoj prednjači Crna Gora", zaključeno je u saopštenju. 
      

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније