Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (Slobodna Evropa) ]

25. 11. 2021. 23:45 >> 23:46

BERLIN

Berbok će biti novi šef njemačke diplomatije

Kopredsjednica Zelenih Analena Berbok biće nova ministarka spoljnih poslova Nemačke i time i prva žena na toj funkciji u toj zemlji, saopštila je njena stranka u četvrta. Očekuje se da će Analena Berbok stupiti na dužnost početkom decembra u sklopu vladine koalicije formirane u srijedu zajedno sa socijaldemokratama i liberalima.

Ona je najavila da će zauzeti odlučniji stav prema Kini i Rusiji, stavljajući poštovanje ljudskih prava i vladavine prava u centar njemačke diplomatije.

Iako Berbok, bivša gimnastičarka i osvajačica medalje, nije uspjela da zameni Angelu Merkel na mjestu kancelarke na izborima u septembru, ona je ipak dovela svoju stranku do rekordnih 15 odsto glasova.

Zeleni su, kako prenosi Slobodna Evropa, takođe najavili da će njihov drugi kopredsjednik, Robert Habek, biti na čelu ministarstva ekonomije i klime.

Prema sporazumu nove koalicije o formiranju vlade, Socijaldemoratska partija Nemačke (SPD) dobiće šest ministarstava, Zeleni pet, a Slobodna demokratska partija (FDP) četiri.

Dosadašnji vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc biće prvi kancelar Njemačke iz redova socijaldemorakta posle 16 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније