Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Babović

12. 02. 2022. 07:39 >> 07:40
3

KASNI OBNOVA JUSOVAČE

Kultura još ne može u tamnicu

Obnova nekadašnje tamnice Jusovača i njeno pretvaranje u prostor u kome bi umjetnici mogli da razmjenjuju i realizuju kulturne i kreativne ideje, nije ni počela, iako je otvaranje kulturnog haba u tom zdanju bilo najavljeno za jesen ove godine. Projekat koji su zajedno najavili prije dvije godine tadašnje Ministarstvo kulture i Glavni grad, nastavilo je sadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali prema informacijama iz pomenutih institucija, kultura i kulturne investicije će morati da sačekuju, kao i obično, do daljnjeg.

Za otvaranje Kulturnog haba za razvoj ICT-a, u kompleksu tamnice Jusovača, iz tadašnjeg Ministarstva kulture i Glavnog grada najavljeno je ulaganje od skoro dva miliona eura.

Kako su kazali u Upravi javnih radova, koje je u ime države uključeno u ovaj projekat, u skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore od 13.08.2020. godine, zaključen je ugovor između te institucije, tadašnjeg Ministarstva kulture i Glavog grada, na osnovu koga su ugovorne strane preuzele obavezu realizacije projekta za koji su opredijeljena sredstva od 1.950.000 eura u 2020. i 2021. godini.

"Obaveza Glavnog grada je da sprovede postupak javne nabavke za odabir izvođača radova, obaveza Ministarstva kulture je da sprovede postupak javne nabavke za odabir vršioca stručnog nadzora na realizaciji projekta, a obaveza Uprave javnih radova je da izvrši prenos sredstava na račun odabranog izvođača radova, a na osnovu dokumentacije ovjerene od Glavnog grada i stručnog nadzora. Međutim, Upravi javnih radova do danas nije dostavljena dokumentacija, kako bi izvršili obaveze definisane pomenutim ugovorom, te samim tim na realizaciji projekata do sada nije bilo utroška sredstava", navode u Upravi.

U 2021. i 2022. iz budžeta izdvojeno nepuno 40.000 eura

U Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice ističu da je Glavni projekat nepokretnog kulturnog dobra Tamnica "Jusovača" završen 2020. godine.

"Naručilac projekta je bilo Ministarstvo kulture Crne Gore, sadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ugovorom je definisano da će Vlada Crne Gore obezbijediti 65% ukupne vrijednosti radova, što po projektantskom predračunu iznosi 1.267.500 eura, a Glavni grad 35% vrijednosti radova odnosno 682.500 eura. Međutim, državnim budžetom za 2021. godinu su bila planirana sredstva od 20.300 eura za ove radove, a državnim budžetom za 2022. godinu svega 14.810 eura. S obzirom da su i 2021. i 2022. godine opredijeljena nedovoljna sredstva za predmetne radove, nije pokrenuta procedura tj. nije raspisan javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova", napominju u Agenciji.

U Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta nijesu htjeli da naznače koliko je novca budžetom izdvojeno za opremanje i otvaranje kulturnog haba u Podgorici, samo su napomenuli da je realizacija rekonstrukcije dijela kompleksa Jusovače planirana u okviru Kapitalnog budžeta.

"U prethodnom perodu sprovođene su brojne aktivnosti na uspostavljanju kreativnih habova u Crnoj Gori, koje osim opremanja, porazumijevaju sprovođenje niza aktivnosti, u smislu vršenja istraživanja, izrade i revizije tehničke dokumentacije, izrade studija, izvođenja radova i drugih povezanih aktivnosti u skladu sa važećim regulativama iz oblasti zaštite kulturnih dobara i planiranja prostora i izgradnje objekata. U tom smislu, Ministarstvo je u prethodnom periodu obezbijedilo sredstva, realizovalo aktivnosti i uspostavilo tri kreativna haba – u Baru, Kotoru i Šavniku. U završnoj su fazi radovi na kompleksu u Plužinama, dok su u toku aktivnosti koje se tiču kreativnih habova planiranih u Podgorici, Herceg Novom i Bijelom Polju", navode u Ministarstvu.

 

MPNKS: Na redu javni pozivi za izbor izvođača radova i stručnog nadzora

Kako su istakli, imajući u vidu da je nekadašnje Ministarstvo kulture obezbijedilo tehničku dokumentaciju za izvođenje radova, u 2022. predstoje aktivnosti na sprovođenju postupaka javnih nabavki za izbor izvođača radova i stručnog nadzora, a koje sprovode Glavni grad Podgorica i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

"Do sada su utrošena sredstva za izradu tehničke dokumentacije, a finansiranje radova vršiće se po ispostavljenim mjesečnim situacijama Upravi javnih radova i Glavnom gradu Podgorica u ugovorenom iznosu. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta finansira troškove stručnog nadzora", naglašavaju u Ministarstvu.

Kako su napomenuli pandemija je uticala na realizaciju ovakve vrste projekata, ali Ministarstvo preduzima dodatne napore u cilju praćenja planirane dinamike i uspješne realizacije projekata.

"Što se tiče samog roka izvođenja radova na rekonstrukciji kompleksa, oni će biti definisani tenderskom dokumentacijom", kazali su u Ministarstvu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније