Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

25. 01. 2024. 09:50 >> 09:50

IZVJEŠTAJ dri

Nijesu utvrđeni preduslovi za sprovođenje Programa za rano otkrivanje raka dojke

Državna revizorska institucija utvrdila je da Koordinaciono tijelo za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvaliteta skrining Programa za rano otkrivanje raka dojke još nije utvrdilo neophodne preduslove za sprovođenje Programa.

DRI je izvršila je kontrolu realizacije  preporuka datih u Izvještaju o reviziji  „Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke“.

U cilju unaprjeđenja upravljanja Nacionalnim programom, DRI  je dala 10 preporuka koje treba da realizuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore. 

“Nadležni Kolegijum DRI u sastavu: dr Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i Nikola N. Kovačević (član Kolegijuma) zaključio je da su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore u izvještajnom periodu od objavljivanja Izvještaja DRI (26.09.2022. g.) zaključno sa 08.11.2023. godine, preduzeli aktivnosti na realizaciji preporuka i od ukupno 10 datih preporuka, pet realizovali, četiri preporuke su u fazi realizacije i za jednu preporuku nije utvrđen status”, navodi se u saopštenju.

DRI je dala preporuku Ministarstvu zdravlja da obezbijedi da se izvrše potrebne analize, formiraju potrebna tijela, donesu potrebna akta i identifikuju neophodni preduslovi koji treba da budu ostvareni prije otpočinjanja sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke.

“Koordinaciono tijelo za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvaliteta skrining Programa za rano otkrivanje raka dojke je svim članovima proslijedilo Akcioni plan sa zadatkom da svaki član napiše neophodne preduslove za sprovođenje skrininga raka dojke. O realizaciji navedene aktivnosti nije dostavljen dokaz”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku Koordinacionog tijela, održanog u oktobru je raspravljano o poteškoćama u sprovođenju Programa skrininga.

“Međutim, Koordinaciono tijelo nije definisalo, u formi dokumenta, neophodne preduslove za sprovođenje Programa. U cilju realizacije date aktivnosti, u mjesecu novembru tekuće godine, organizovana je edukativna posjeta Institutu za onkologiju u Ljubljani”, navodi se u saopštenju.

Nadležni Kolegijum je zaključio da subjekti revizije treba da DRI dostave novi Izvještaj o realizaciji preporuka, do 24. jula 2024. godine.

Izvještaj o realizaciji preporuka DRI će se dostaviti subjektima revizije i skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније