Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

16. 12. 2015. 14:30 >> 14:16

ZA 2016. GODINU

Skupština u ponedjeljak o budžetu

Skupština bi u ponedjeljak trebalo da raspravlja o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu. Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, kao matični, bi o tom aktu trebalo da raspravlja sjutra i u petak.

Vlada je na sjednici 14. novembra usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu u iznosu od 2,12 milijardi eura.

Od ukupnog iznosa budžeta na tekuću potrošnju se odnosi 773 miliona eura, na kapitalnu 335 miliona, na budžet državnih fondova 626 miliona, a na transakcije finansiranja odnosno refinansiranja dijela dospijeća javnog duga iznos od 391 milion eura.

Najznačajnije promjene, u odnosu na raniji period, tiču se finansiranja razvojnih projekata, čija realizacija treba da pokrene dinamičan ekonomski rast i širenje poreske osnovice, što će biti osnovni elemenat održivosti javnih finansija u narednoj godini.

Planirani deficit tekuće porošnje od 0,75 odsto pibližava se uravnoteženju prihodne i rashodne strane, dok je ukupan deficit od 7,15 odsto dominantno iskazan u dijelu razvojnih projekata, odnosno kapitalnom budžetu i odnosi se, najvećim dijelom, na izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo.

Održivost javnog duga, koji će prema budžetskim projekcijama iznositi oko 68,5 odsto, ostaje prioritet fiskalne politike i u narednom periodu. U tom cilju, unaprijed su definisani modeli upravljanja javnim dugom i njegovog vraćanja u dozvoljene okvire u predviđenim rokovima.

U narednoj godini planirano je usklađivanje penzija prema važećim i projektovanim makroekonomskim indikatorima koji imaju uticaj na visinu penzije, a poreska stopa za bruto zarade iznad nacionalnog prosjeka od 720 eura biće smanjena za sa 13 odsto na 11 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније