Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 01. 2019. 19:40 >> 19:40
8

KOD PIREUS BANKE

"Za kredit garantovali prijatelji, a ne Knežević"

Netačni su navodi da je firma Capital Invest D.O.O. Podgorica dobila kredit zahvaljujući novcu Duška Kneževića, saopšteno je iz te kompanije, povodom, kako su kazali, neistina i manipulacija koje je danas plasirao Knežević, kroz formu "istraživačkog teksta“ redakcije Vijesti i CIN-a.

"2007, u vrijeme dok nije obavljao nijednu državnu funkciju, Milo Đukanović je na legalan način osnovao firmu Capital Invest i započeo privatni biznis. Capital Invest je, u sklopu ostvarenja svojih poslovnih ciljeva, na zakonski i sasvim legitiman način podigao kredit u Pireus banci. Tom prilikom je ugovoreno da kolateral za 1,5 miliona kredita budu akcije Prve banke, koje je firma Capital invest planirala da kupi tim kreditom. Ipak, trebalo je premostiti period od dvadesetak dana od uzimanja kredita do kupovine akcija na berzi da bi kreditni aranžman bio bezrizičan za Pireus banku. Kako je Knežević imao poslovni odnos sa Pireus bankom, on se sam ponudio da pomogne u komunikaciji s odgovornim licima u njoj, da pribavi informaciju o uslovima za kredit. Nakon što je tadašnji vlasnik Capital investa Milo Đukanović dobio preciznu informaciju o mogućnostima i uslovima za podizanje kredita, a ne želeći da ni taj kratak period Kneževićev novac bude deponovan kao garancija, on je zamolio za kratkoročnu pozajmicu svoja dva prijatelja, koji su 1,5 miliona prenijeli na Kneževićev račun, o čemu postoji validna dokumentacija. Knežević je s njima sklopio ugovor, tako da je u navedenom periodu tuđim novcem, samo administrativno i tehnički, bio garant", navodi se u saopštenju.

"Firma Capital invest je dobila kredit, nakon toga su kupljene akcije Prve banke koje su dalje bile založene kao kolateral kod Pireus banke. Na taj način je položeni depozit bio oslobođen, i tu se završava tehnička uloga Kneževića, za šta se, ponavljamo, sam ponudio.
Kredit je, dakle, bio potpuno legalna poslovna transakcija Capital Investa, prilikom koje su kupljene akcije koje su kasnije prodate, i od tog novca kredit je vraćen banci, a firma Capital Invest je ostvarila zaradu o čemu je javnost već informisana. Sve transkacije su bile u skladu sa zakonom, a porez na dobit plaćen državi iznosio je oko 100.000 eura", piše u saopštenju.

"Ovo su činjenice do kojih se lako moglo da je postojala dobra namjera, da se 'istraživački tim' nije fokusirao samo na Kneževićeve obmane", naveli su u saopštenju iz firme Capital Invest.

.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније