Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J. [ Mina ]

13. 10. 2023. 10:15 >> 10:17

REZULTATI LOŠI

Kineski izvoz i uvoz ponovno pali u septembru

Kina je objavila podatke o manjem padu izvoza od očekivanog u septembru u odnosu na godinu prije, dok je uvoz izostao, pokazali su carinski podaci.

Izraženo u američkim dolarima, izvoz je u septembru pao 6,2 odsto u odnosu na godinu prije, što je manje od pada od 7,6 odsto koji su predviđali analitičari, prenosi SEEbiz.

Uvoz je takođe pao 6,2 odsto na godišnjem nivou - nešto više od pada od šest odsto koliko su očekivali analitičari.

Kineski izvoz padao je na godišnjem nivou svaki mjesec ove godine počevši od maja. Posljednji pozitivni otisak kod uvoza na međugodišnjom nivou bio je u septembru prošle godine.

Kineska trgovina pala je ove godine usljed slabe globalne potražnje za kineskom robom i prigušene domaće potražnje.

Južnokorejska ekonomija bilo je zadovoljno zbog Kine, kazao je guverner centralne banke.

Nasuprot padu trgovine s glavnim trgovinskim partnerima bio je kineski uvoz iz EU, koji je u septembruskromno porastao u odnosu na godinu prije.

SAD je najveći trgovinski partner Kine na pojedinačnoj osnovi, dok je Udruženje država jugoistočne Azije nedavno nadmašilo EU kao najveći trgovinski partner Kine na regionalnoj osnovi.

U prva tri kvartala ove godine kineski izvoz u SAD pao je 16,4 odsto, dok je uvoz pao za šste odsto.

Rusija je bila jedina velika zemlja ili regija u izvještaju kineske carinske agencije koja je pokazala rast izvoza i uvoza u prva tri kvartala godine u odnosu na godinu prije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније