Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 01. 2016. 18:01 >> 09:47
8

ODGOVOR

SDP: Vujanović da ne opstruira dijalog

Na izjavu predsjednika države da je dobro što je pokrenuto pitanje provjere povjerenja Vladi jer će se, kako je kazao, Socijaldemokratska partija morati izjasniti da li je vlast ili opozicija, iz SDP je odgovoreno da, ako je dopustio da, kao predsjednik države, bude potčinjen Vladi i Partiji, neka ne očekuje da Parlament na isti način bude potčinjen, jer Parlament nije glasačka mašina već zakonodavna vlast. SDP, kako navode, još jednom poziva Vujanovića, "kada već ne pomaže parlamentarni dijalog vlasti i opozicije, da ga makar ne opstruira".

Iz te partije kažu da su od predsjednika Vujanovića očekivali da će, "nakon što je sklonjen sa funkcije potpredsjednika DPS početi da svoje javne istupe doživljava kao državni a ne partijski angažman".

"Umjesto da kao predsjednik države iskaže zabrinutost zbog političke krize uslovljene nepovjerenjem u demokratski izborni proces, ili da kojim čudom podrži i ohrabri parlamentarni dijalog za slobodne izbore, Vujanović je zabrinut za poziciju svoje partije – da li ona ima ili nema većinu. Da je državnički odgovoran Vujanović bi trebalo da zna da je kriza nepovjerenja u izbore krenula upravo od njegove čuvene treće kandidature. Njegov treći mandat i sve spornosti koje su ga pratile zadovoljio je njegovu ličnu ambiciju ali Crnu Goru očigledno skupo košta", navodi se u reagovanju SDP-a.

Iz te partije kažu kako su im poznate Vujanovićeve ekonomske vizije – "od zalaganja za prodaju KAP-a i Rudnika boksita euroatlantskom Olegu Deripaski, preko prodaje Luke Risan dobrim momcima pa sve do zalaganja za prodaju Termoelektrane Pljevlja opet strateškom Deripaski, i to za jednu desetinu njene aktuelne tržišne vrijednosti", i dodaju da je sve to "spriječio SDP sa opozicijom".

"Vujanović lamentira nad glasanjima SDP u parlamentu i izvlači zaključak kako je naša partija, glasajući u nekim slučajevima zajedno sa opozicijom, u stvari ponašala se kao opozicija. Lijepo bi bilo da nam Vujanović odgovori da li je po toj njegovoj logici i njegov DPS bio opozicija kada je nedavno u Parlamentu glasao zajedno sa jednom opozicionom partijom ili kada je, ne tako davno, takođe sa opozicijom glasao za zaključke oko KAP-a ili za ukidanje crnogorskog jezika kao imena nastavnog predmeta. Ili se njegovom DPS- može sve pa i da na čelu, upravo sa njim, otvara Amfilohijeve hramske svečanosti bez crnogorske zastave, a SDP je sumnjiv kad sprječava usvajanje nezakonitih i štetnih pravnih poslova", navodi se u reagovanju.

Iz SDP-a predsjedniku države poručuju da se, ako je već zabrinut za legitimitet Vlade, sjeti izjave "njegovog partijskog šefa" da partije koje nijesu učestvovale na izborima ne mogu biti dio Vlade jer bi to bio “presedan ne samo u crnogorskoj političkoj istoriji nego i u globalnoj”.

"Toliko o legitimitetu Vlade u kojoj učestvuju predstavnici partije koja postoji od prije mjesec dana. Na kraju, Vujanović najbolje zna da je upravo njegova Vlada 2002. vladala skoro 10 mjeseci bez povjerenja", zaključuje se u reagovanju SDP-a.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније