Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 09. 2018. 11:01 >> 10:44
4

PARTIJA PENZIONERA

"Želimo suštinske izmjene izbornog zakonodavstva"

Partija penzionera, nezavisni odbornici te više nevladinih organizacija, saopštili su da je važno da se što prije formira Skupštinski odbor koji će raditi na izmjenama izbornih zakona, jer se radi o najvažnijem trenutno političkom pitanju.

 

Generalni sekretar partije Radisav Korać saopštio je da su, partija penzionera, invalida i restitucij-PIR, Građanska akcija Budva, nezavisni odbornici, te više nevladinih organizacija, kandidovali jednog predsjedničkog kandidata, ne da pobijedi na izborima, nego da ukaže građanima Crne Gore, da važeće izborno zakonodavstvo nije usklađeno sa Ustavom Crne Gore.

"Svi dosadašnji izbori neustavni su, pa je samim tim neustavan i sadašnji saziv Skupštine Crne Gore, lokalnih skupština, kao i brojnih institucija, da je na sceni partitokratska vladavina. Rezultati naših napora su daleko premašili naša, pa i očekivanja ljudi od struke. Konačno, ogroman broj građana je shvatio da su izborni zakoni neusklađeni sa Ustavom, da je pitanje “ otvorenh izbornih lista” i vraćanje ustavnog prava građaninu da on bira, suštinsko pitanje izmjena izbornih zakona, a svakako su izuzetno značajna pitanja uređenja Biračkog spiska, sloboda medija, profesionalizacija DIKA, itd. Moraju se stvoriti uslovi, da konačno građanin kao jedini suvereni nosilac vlasti, neposredno, na osnovu opšteg i jednakog biračkog prava, tajnim glasanjem bira odbornike i poslanike po imenu i prezimenu, onako kako propisuje Član 83 Ustava. Ta norma je više nego jasna. Na to izuzetno značajno pitanje više od desetak godina ukazuje i profesor Đorđije Blažić", naveo je Korać u saopštenju.

"Predlažemo i zahtijevamo , kao građani čiji glas treba da se čuje i poštuje, a naročito glas penzionera koji su gradili i izgradili ovu državu, da se formira Skupštinski odbor koji će raditi na izmjenama izbornih zakona, jer se radi o najvažnijem trenutno političkom pitanju.
Važeća rješenja izbornog zakonodavstva su nam donijeli vječite i nestručne poslanike,zarobljene institucije, a na čelu države, skoro tri decenije, ljude politički i ekonomski nedorasli vremenu i nesposobne da odgovore građanskim i državnim interesima, koji ne vide ni danas dalje od svojih ličnih, partijskih interesa i svojih bankovnih računa. Želimo da se stvore uslovi za prve fer, slobodne i demokratske izbore."

U radu na izmjenama izbornog zakonodavstva, svakako trba uključiti i ljude od struke, od profesije, predstavnike NVO i civilnog sektora koji se bave ovom materijom bez prava odlučivanja, naveli su iz Partije penzionera.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније