Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 09. 2013. 08:31 >> 09:10
2

RADE BEZ PRITISAKA

Simović: Izgradićemo povjerenje u izbore

Funkcioner DPS-a i kopredsjedavajući Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces Milutin Simović uvjeren je da će rezultat višemjesečnog rada tog skupštinskog tijela biti "dalja izgradnja povjerenja u izborni proces".

 

Simović je rekao da tokom rada Radne grupe nije bilo nikakvog pritiska evropskih institucija i međunarodnih organizacija, niti kada je riječ o rokovima, niti o budućim rješenjima.

On je Pobjedi rekao da su u posao ušli "s punom sviješću i razumijevanjem potrebe daljeg usklađivanja domaće izborne regulative sa zahtjevnim međunarodnim standardima kojima teže i demokratije sa mnogo dužom tradicijom".

"Tokom rada zaključili smo da je dalja adaptacija izbornog zakonodavstva potreba i interes svih političkih partija u Crnoj Gori, jednako i vladajućih i opozicionih. Zbog toga, mislim da ćemo imati i očekivani rezultat, koji će doprinijeti daljoj izgradnji povjerenja u izborni proces“, kazao je Simović.

Kad je riječ o pitanju crnogorskog državljanstva, koje je u međuvremenu otvoreno, stav predstavnika DPS-a bio je jasan da je to pitanje Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, kojim je onemogućeno sticanje državljanstva druge države bez prethodno potpisanog međunarodnog ugovora između Crne Gore i te države o dvojnom državljanstvu. 

„Ukazali smo da bi bilo kakva intervencija u Zakonu o državljanstvu koja bi ignorisala ove elemente bila ustavno problematična i ne bi bila doprinos poboljšanju izborne normative, nego put njene kompromitacije. Ista je situacija oko rezidencijalnog uslova, kao ustavnog uslova i nemoguće je prihvatiti ideje da se mijenja zakonodavstvo suprotno ustavnoj normi“, rekao je Simović, navodeći da je na pravi način otvoreno i pitanje finansiranja političkih partija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније