Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic,I.Š. ]

20. 02. 2017. 11:10 >> 10:45

NADA ZA ASANŽA

Ljevičar vodi u prvom krugu izbora u Ekvadoru

Bivši potpredsjednik Ekvadora, ljevičar, Lenin Moreno osvojio je na predsjedničkim izborima, prema posljednjim podacima, 38,88 odsto glasova, dok njegov protivkandidat, konzervativni bivši bankar Giljermo Laso osvojio 28,50 odsto, saopštio je Nacionalni izborni savjet.

 

 

 

 

Ovo su rezultati poslije 82 odsto prebrojanih glasova.

Da li će biti drugog kruga znaće se kada budu prebrojeni svi glasovi jer je Morenu (63), savezniku sadašnjeg predsjednika Rafaela Koree, potrebno 40 odsto glasova i razlika od 10 procentnih poena u odnosu na broj glasova drugoplasiranog da bi izbjegao drugi krug, predviđen za 2. april, i nastavio decenijsku ljevičarsku vladavinu u toj andskoj zemlji, prenosi Rojters.

Ukoliko se, međutim, Moreno i Laso budu nadmetali u drugom krugu, analitičari očekuju da će se razbijena ekvadorska opozicija okupiti oko Lasa, u trenutku kada zemlja prolazi kroz ekonomski sunovrat i korupcionaške skandale.

To bi dalo "vjetar u leđa" desnici u Južnoj Americi, nakon što su Argentina, Brazil i Peru stavili tačku na ljevičarsku vladavinu u proteklih 18 mjeseci, ocjenjuje britanska agencija.

Izbor novog predsjednika Ekvadora mogao bi da utiče i na sudbinu Asanža, jer je Laso, u intervjuu, londonskom "Gardijan", najavio da će mu, ukoliko pobijedi na današnjim izborima, ukinuti azil.

"Ekvadorski narod plaća cijenu koju ne mora", rekao je Laso u tom intervjuu, dodajući da će zamoliti Asanža da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu u roku od 30 dana od početka njegovog mandata, u slučaju da pobijedi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније