Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ HRT ]

30. 08. 2022. 21:41 >> 01:10

LIBIJA

Mirno u Tripoliju, Fati Bašaga nije uspio da izvede državni udar

Mir se vratio u Tripoli, nakon sukoba koji su izbili među naoružanim grupama u više četvrti glavnog libijskog grada. Nove borbe su izbile nakon što je mjesecima rasla napetost između dvije vlade koje se bore za kontrolu nad tom sjevernoafričkom zemljom i njenim velikim izvorima nafte.

Dvije vlade bore se za vlast još od marta, jednoj je sjedište u Tripoliju, a na čelu joj je od 2021. godine Abdelhamid Dbeibah. Drugu vodi Fati Bašaga koji podržava tabor maršala Kalife Haftara, zapovjednika istočnih libijskih snaga.

Mediji i stručnjaci kažu da su sukobi završeni neuspjelim pokušajem Fatija Bašage, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, da smijeni vladu svog suparnika.

Naoružane grupe koje se u ovom obračunu smatraju neutralnima, stale su na Dbeibahovu stranu, što je bilo odlučujuće za ishod borbi.

Ovo je drugi Bašagin neuspjeli državni udar kojim je pokušao smijeniti izvršnu vlast svog suparnika.

U zemlji traju najžešći sukobi od neuspjelog pokušaja maršala Haftara u junu 2020. da osvoji glavni grad.

Libija je nakon pada režima Moamera Gadafija 2011. godine zapala u veliku političku krizu koju su obilježili rivalstvo između vođa velikih regija, borbe za vlast i strana uplitanja. Misija UN u Libiji pozvala je na "momentalni prekid neprijateljstava", upozoravajući na "oružane sukobe u toku, među kojima je i nasumično granatiranje četvrti u kojima živi civilno stanovništvo" pri čemu su oštećene brojne bolnice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније