Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Т.Г. [ RTS ]

18. 09. 2022. 15:31 >> 15:28

PROTOKOL BITAN

Šest stvari koje treba znati o sahrani kraljice Elizabete Druge

Mediji je već najavljuju kao "sahranu vijeka“ zbog broja svjetskih lidera koji će prisustvovati, ali i zbog značaja koji je Elizabeta Druga imala tokom sedamdeset godina duge vladavine.

Na sahrani se očekuje više od pet stotina šefova država ili vlada uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara. Pozvani su, praktično, lideri svih zemalja sa kojima Velika Britanija održava diplomatske odnose izuzev predsjednika Rusije i Bjelorusije, zbog rata u Ukrajini, kao i Sirije, Mjanmara, Avganistana i Venecuele sa kojima su odnosi veoma slabi.

Sjevernoj Koreji i Iranu je rečeno da pošalju ambasadore umjesto predsednika, prenose britanski mediji.

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbjednosni izazov najvišeg nivoa. Svi zvaničnici će u Vestminstersku opatiju biti prevezeni u luksuznim autobusima osim američkog predsjednika koji se isključivo vozi u sopstvenom automobilu nazvanom "Zver".

Protokol posebno mora da vodi računa koga će smjestiti u koji autobus i kasnije ko će gdje sjedeti tokom službe.

Kovčeg sa tijelom kraljice biće u zgradi parlamenta u Vestminsteru od 10.45 po lokalnom vremenu (11.45 po centralnoevropskom vremenu) gdje građani odaju počast. Potom se prenosi u opatiju koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Služba počinje u 11 (odnosno u podne po centalnoevropskom vremenu) i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja. Osim kanterberijskog nadbiskupa molitve će čitati i premijerka i predstavnici drugih vjerskih konfesija.

Kovčeg sa tijelom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezeno na lafetu, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate. Na kraju tog puta kovčeg će sa lafeta biti prebačen u specijalno dizajnirani automobil marke "jaguar-lend rover" koji će ga nešto većom brzinom odvesti do zamka Vindzor, gdje će se obaviti opelo i sahrana. Vožnja kroz London do Vindzora trajaće oko četiri sata.

Tijelo kraljice prevoziće se na lafetu koji se koristi još od sahrane kraljice Viktorije 1901. godine za sahrane britanskih monarha.

Tradicija nalaže da u samom Vindzoru lafet ne vuku konji nego britanski mornari upravo zbog incidenta na sahrani kraljice Viktorije kada je došlo do zbrke sa konjima i priskočili su mornari koji su tu bili kao obezbjeđenje na sahrani.

Opelo u Vindzoru počeće oko 16 časova i na njemu će biti prisutni samo članovi najuže porodice.

Kraj opela je ujedno i kraj javnog dijela sahrane. Tijelo će biti položeno u grobnicu pored kraljičinog muža princa Filipa i oca kralja Džordža Šestog oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније