Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 10. 2015. 20:15 >> 20:04

URUČILI PAKETE POMOĆI

Caritas: Posvećeni suzbijanju gladi i siromaštva

Povodom obilježavanja 16. oktobra, Svjetskog dana hrane i 17. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv siromaštva aktivisti Caritasa Barske nadbiskupije su danas u Baru, Podgorici, Cetinju, Danilovgradu, Plavu, Gusinju i Petnjicu uručili pakete humanitarne pomoći.

Paketi su uručeni pojedincima i porodicama koji se po spiskovima Caritasove evidencije nalaze u stanju najveće socijalne potrebe. Sredstva za pribavljanje paketa hrane obezbjedili su radnici Caritasa koji su htjeli da pokažu kako humanost mora početi sa njima samima.

“U Evropi više od 50 miliona ljudi ne može sebi da priušti pristojan obrok svakog dana. Ovo proizilazi iz siromaštva, nezaposlenosti, nemogućnosti da se pristupi socijalnoj zaštiti ili iz lične ili porodične krize. Procjenjuje se da u Evropi skoro 100 miliona tona hrane propadne svakog dana. Caritasova mreža ovo vidi kao duboku ranu na dostojanstvo u našem regionu i kao znak nepoštovanja za sve koji se suočavaju s problemom nedostatka hrane. Stoga Caritas promoviše solidarnost i dostojanstvo  kao ključne vrijednosti. Problem gladi i siromaštva treba rješavati korak po korak koristeći se holističkim pristupom”, saopšteno je iz Caritasa.

Podsjećaju da je papa Franjo u Enciklici “Laudato Sì”, ukazao na “sveobuhvatnu bolest” u kojoj živimo.

“Etički imperativ o solidarnosti treba da nas dovede do povećanja poštovanja i stvaranja dobrih rezultata koji će omogućiti dostojanstven život za sve”, poručuju iz Caritasa.

Oni su se 12. decembra 2013. priključili globalnoj kampanji “Svi smo mi jedna porodica, hrana za sve”, u okviru koje će se do 2025. godine raditi na suzbijanju gladi i siromaštva.

“Svjesni činjenice da u svijetu ima dovoljno hrane, a da ipak postoje oni koji je ne dobijaju, Caritas nastoji da u skladu sa svojom misijom, realizacijom različitih aktivnosti, utiče na smanjenje socijalnih nejednakosti i na stvaranje društva u kom je zadovoljenje najosnovnijih životnih potreba omogućeno svima.

Caritas će i u narednom periodu kroz različite projekte i mehanizme nastaviti da pruža pomoć i unaprijeđuje kvalitet života osobama koje se u našem društvu nalaze u stanju najveće socijalne potrebe”, dodaje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније