Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

21. 10. 2016. 08:25 >> 17:08
2

TIVAT

Ministarstvo odobrilo rušenje "Mimoze"

Tivatska arhitektica Marija Nikolić tvrdi da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara prije dvije godine prihvatila njenu inicijativu da se tivatski hotel ,,Mimoza“, koji je upravo srušen, proglasi za spomenik arhitekture 20. vijeka.

 

Nikolić je naglasila da je hotel ,,Mimoza“ imao veliki istorijski, kulturni, urbanistički i arhitektonski značaj za Tivat.

''Podnijela sam inicijativu u junu 2014., u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, da se hotel ,,Mimoza“ proglasi za spomenik arhitekture 20. vijeka, a iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara su mi oktobra iste godine potvrdili da je moja inicijativa prihvaćena'', rekla je Nikolić Pobjedi.

Ona smatra da Uprava za zaštitu kulturnih dobara ne radi ništa korisno po pitanju zaštite arhitekture 20. vijeka.

''Mislim da podnošenje inicijativa apsolutno ničemu ne služi, ako njeno prihvatanje ne znači stavljanje pod prethodnu zaštitu, dok se ne utvrdi prava vrijednost građevinskih objekata. Što znači da je moja inicijativa prihvaćena, kad ništa od toga nije na kraju bilo'', upozorila je Nikolić.

Pobjeda je kontaktirala i Upravu za zaštitu kulturnih dobara, ali u prethodna dva dana nije dobila odgovor od tog državnog organa.

Nikolić je ocijenila da je hotel ,,Mimoza“ imao izuzetan urbanistički značaj i bio prepoznatljivo mjesto u Tivtu.

''U studiji koja je rađena za potrebe Prostornog urbanističkog plana (PUP-a), navedeno je da je to je jedno od mjesta koje je trebalo apsolutno njegovati i čuvati, tako da je hotel imao višestruki značaj za Tivat'', navela je Nikolić i dodala da je to bio prvi tivatski hotel, sa kojim je započeo razvoj turističeke privrede u tom gradu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je novembra prošle godine ,,Mimoza grupi“ urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju hotela, kojima je propisano da se i on može srušiti.

Dozvolu za rušenje dali su im u aprilu ove godine. Iz Ministarstva su Pobjedi objasnili da DUP-om centra Tivta nije predviđena obaveza pribavljanja konzervatorskih uslova, nego da volumenom buduća nova zgrada ne odskače od ostalih.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније