Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

25. 01. 2024. 14:57 >> 14:57

BEČIĆ-SANTANDER

Prava djeteta prioritet za održivi razvoj Crne Gore

Sastanak zamjenika premijera i potpredsjednika Vlade Crne Gore Alekse Bečića sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom, protekao je u znaku konstruktivnog dijaloga o značaju saradnje u domenu borbe za prava i zaštitu djeteta.

"Da bi Crna Gora postigla ciljeve održivog razvoja Agende 2030 i postala članica EU, neophodno je da smanjuje siromaštvo djece i nasilje, kao i da svakom djetetu obezbijedi sigurno porodično okruženje i kvalitetno inkluzivno obrazovanje, zdravstvenu, dječju i socijalnu zaštitu", rekao je Santander i istakao da će UNICEF nastaviti da podržava Crnu Goru da postigne ove ciljeve.

UNICEF će pružiti tehničku podršku vladi da razvija inicijativu EU Garancije za djecu u Crnoj Gori kako bi se ubrzale reforme za dobrobit sve djece i porodica, a posebno najugroženijih.

"Neophodno je ulagati u obezbjeđivanje jednakih prava i mogućnosti za svu djecu u prvim godinama života. Na taj način, možemo spriječiti mnoge probleme koji se javljaju kasnije zbog propuštenih prilika tokom ranog razvoja djece. Kao EU kandidat, Crna Gora može iskoristiti podršku koja se pruža prilikom procesa pristupanja EU da, u saradnji s UNICEFom, uvede međunarodne modele dobre prakse i servise za najugroženiju djecu i porodice", poručio je Santander i naveo EU Garanciju za djecu kao jedan od odličnih primjera programa podrške koji Crna Gora može iskoristiti da ubrza reforme za poboljšanje života najugroženije djece, mladih i porodica.

Potpredsjednik Bečić je zahvalio na podršci UNICEF-a i istakao da njihov kontinuirani rad na promovisanju i zaštiti prava djece zavrjeđuje poštovanje svakog pojedinca i podsjeća na odgovornost koju imamo u stvaranju sigurnog okruženja za svako dijete.

"Naša saradnja sa UNICEF-om je simbol zajedničke predanosti građenju društva u kojem svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zaštitu od nasilja i siromaštva. Ovo su ključni koraci ka izgradnji zdravog društva koje se temelji na poštovanju prava svakog pojedinca, posebno najmlađih članova naše zajednice. Jedno od dostignuća na koje sam najponosniji u političkoj karijeri jeste činjenica da sam tada sa pozicije predsjednike Skupštine bio inicijator i autor zakona kojima su uvedeni besplatni udžbenici za sve osnovce, dječiji dodaci za svako dijete i značajno uvećane naknade za novorođenu djecu", naglasio je Bečić.

Kao jednu od ključnih tema, sagovornici su istakli značaj bezbjednog okruženja za svu djecu u Crnoj Gori.

"Vlada će nastaviti da sprovodi politiku usmjerenu na očuvanje bezbjednosti djece, kako u fizičkom prostoru, tako i u digitalnom svijetu koji donosi brojne izazove", naglasio je potpredsjednik Bečić.

"Vjerujemo da je briga o potrebama djece kamen temeljac društvenog napretka. Stoga se obavezujemo da ćemo kroz razvoj nacionalnih socijalnih politika unaprijediti pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, pravovremenoj edukaciji, te da ćemo djecu institucionalno štititi od svih oblika nasilja i zlostavljanja. To su teme koje moraju biti iznad političkih i drugih razlika", dodao je Bečić.

"Radeći na ekonomskom osnaživanju mladih, kao i edukaciji i vraćannu sistema vrijednosti, štitimo ih da ne postanu lak plijen za organizovane kriminalne grupe i narko kartele. Svojim činjenjem na kojoj god se javnoj funkciji nalazili moramo dati primjer moralnosti mladim ljudima koji traže uzore i sistem vrijednosti koji će da slijede. Stoga, nastavljamo odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije jer bez časti, profesionalizma i slobode nema sigurne i zdrave budućnosti za one koji će nas naslijediti", zaključio je potpredsjednik Bečić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније