Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 03. 2014. 18:51 >> 18:51

ORGANIZOVAO DF

Protest ispred bivšeg „Vunka“

Ispred kapije “Vunarskog kombinata“, najznačajnije crnogorske tekstilne firme i jednog od najvećih tekstilnih kombinata u bivšoj SFRJ, kasnije fabrike “Vunko“, danas je održan protest u organizaciji Opštinskog odbora Demokratskog fronta, protiv prodaje fabrike.

Na skupu su, pored predstavnika „Fronta“, govorili i bivši radnici i rukovodioci kombinata.

Bivši radnici i predstavnici DF su se okupili ispred kapije „Vunka“ da bi, kako su kazali, onemogućili  njegovu eventualnu prodaju, sobzirom da je za danas  zakazna licitaciona prodaja cjelokupne imovine.

„Time se sprečava njegovo dalje rasparčavanje i pljačkanje“, saopštio je predsjednik bjelopoljskog Opštinskog odbora DF, Slavko Fuštić. On smatra da imovina Vunka  treba da se proglasi državnom i pretvori u bescarinsku zonu.

„Nećemo dozvoliti da se na prostoru nekadašnje fabrike grade stambene jedinice. Neka se ne zavaravaju planeri njene segmentacije i nastavka „krčmljenja “imovine“, poručio je Fuštić.

Radomir Jokić, predstavnik Pokreta za promjene, pozvao  je državnog  tužioca i inspektore za privredni kriminal da napokon počnu da rade svoj posao, jer je primjer pljačke Vunkove  imovine školski primjer.

Jokić je zatražio od nadležnih organa da  ispitaju šta se dogodilo sa Vunkovim poslovnim prostorima širom nekadašnje Jugoslavije, opremom i mašinama, te voznim parkom i građevinskom mehanizacijom.

„Tužno je što država često poseže za socijalnim programina, a ne nekim dugoročnijim mjerama. Nijesam čuo da neko pominje ekonomski program za razvoj Bijelog Polja. Isplata 1.900 eura nije rješenje već kratkoročna pomoć“, smatra Avdo Gorčević.

Na tvrdnje koje se mogu čuti u javnosti, da Vunko ne može proizvesti konkurentnu robu na probirljivom evropskom i drugim tržištima, bivši rukovodilac Vunarskog kombinata  Milosav Kojović  iznio je drugačiji stav.

„Tekstilni proizvodi bjelopoljskog kombinata bili su poznati  po kvalitetu širom svijeta, imali su odličnu prođu na tržištima od Paname do Kine“, ustvrdio je Kojović.

„Licitacija je zakazana da bi se prikrili tragovi nečasnih radnji u fabrici.  Od 1992. godine, kada je u fabrici uveden stečaj, iz nje se bez ikakvog zazora i rezona iznosi roba , materijali te milionski vrijedne mašine. Sada su ostale prazne zidine koje takođe žele da raskrčme“, kazao je Janko Vučinić.

Stečajni upravnik Radojica Grba, na čiji rad su danas iznijete brojne primjedbe, za danas je  zakazao licitaciju cjelokupne imovine za 4,05 miliona eura. Pored poslovnih zgrada, u prodajnu cijenu uračunato je  i 88 hiljada kvadrata zemljišta pored magistralnog puta u industrijskoj zoni.

Prva prodaja „Vunka “zakazana je prije šest godina kada je početna cijena iznosila 11 miliona eura. Od tada, zaključno sa današnjom, sve su licitacije propale, zbog nezainteresovanosti kupaca.

Vukoman Kljajević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније