Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila: M.L.B. ]

04. 03. 2020. 13:21 >> 15:08
5

ODBIJEN ZAHTJEV DF-A

Poslanici neće raspravljati o zakonu o porijeklu imovine

Poslanici crnogorske Skupštine nijesu danas prihvatili zahtjev Demokratskog fronta (DF) da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti Predlog zakona o porijeklu imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine.

Protiv je glasalo 29 poslanika, 16 je bilo za, a četiri uzdržani.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona, kako je navedeno u obrazloženju, je da se izvrši provjera imovine koja je stečena u vrijeme tranzicije društvenog kapitala u privatni.

"Taj privatizacioni period obilježen je brojnim nezakonitostima 1 nepravilnostima i zato treba da se oporezuje imovina za koju se utvrdi da ne postoji pravni osnov sticanja", kaže se u predloženom zakonu DF-a.

Predviđena je visoka stopa oporezivanja za imovinu za koju ne može da se dokaže porijeklo kako bi se i ovim zakonom, dodatno, poreskim postupkom, oduzeo dio te imovine.

Prema predlogu DF, prioritet u procesu utvrđivanja imovine bili bi javni funkcioneri i, kako se navodi, sa njima povezana lica.

Odbijena skupštinska rasprava o setu zakona SDP-a

Crnogorski parlament nije danas u dnevni red uvrstio predloge reformskih ekonomsko-socijalnih zakona Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz SDP-a su saopštili da je Skupština te predloge odbila da uvrsti u dnevni red voljom većine Demokratske partije socijalista (DPS) i koalicionih partija.

Predsjednica SDP i poslanica u Skupštini, Draginja Vuksanović Stanković je, obrazlažući predlog Rezolucije o zaštiti aerodroma Crne Gore, ocijenila da profitabilna preduzeća, koja su u vlasništvu države, i dalje treba da prave profit za građane, a ne za strane investitore.

"Kompanije koje imaju monopol, a Aerodromi Crne Gore to imaju, uvijek će biti profitabilne, samo je ključno pitanje da li taj profit treba da ostaje u državi ili da bude izvor zarade za strance”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da se u SDP-u zalažu da se građani Tivta na referendumu izjasne o tome da li su za to da njihov novac ide u ruke stranaca ili da ostaje Tivtu i Tivćanima.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević je, obrazlažući predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), saopštio da su taj dokument socijalni partneri usvojili 2018. godine, ali da ga resorni ministar Kemal Purišić još nije predložio.

"Tim predlogom bi se se značajno unaprijedili uslovi penzionisanja za hiljade naših građana brisanjem deset najlošijih nevezanih godina iz obračuna penzije, povećala minimalna penzija 20 odsto, smanjio broj godina potrebnih za penzionisanje i uvele druge povoljnosti za sadašnje i buduće penzionere”, tvrdi Konjević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније