Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 06. 2021. 18:56 >> 18:57
1

KRIVOKAPIĆ–KARELSON

Jačati ekspertsku i ekonomsku saradnju CG i Estonije

Neophodno je jačati ekspertsku i ekonomsku saradnju Crne Gore i Estonije, saglasni su predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i nerezidentna ambasadorka Republike Estonije u Crnoj Gori, Nj. E. Kristi Karelson.

Kako je saopšteno iz Vlade tokom sastanka premijer Krivokapić izrazio je zadovoljstvo intezivnošću diplomatskih odnosa između Estonije i Crne Gore, naročito kada je u pitanju misija ambasadorke Karelson, koja se u toku dosadašnjeg dvogodišnjeg mandata već četvrti put sastaje sa najvišim predstavnicima crnogorske administracije.

„Zahvaljujem Vladi Estonije na donaciji kontigenta zaštitne medicinske opreme u jeku pandemijske krize, kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Solidarnost svjedoči o značaju koordinacije i spremnosti članica ovog mehanizma da udruženim snagama podržimo jedni druge u prevazilaženju kriznih situacija. Danas sam u prilici da sa radošću mogu da konstujem da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori takva da sasvim odgovorno i domaćinski možemo da ugostimo sve turiste koji su planirali da svoj odmor provedu na našim divnim plažama i planinama“, naglasio je Krivokapić.

Premijer Krivokapić rekao je da je Crna Gora tokom estonskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije otvorila nekoliko poglavlja i da je posredstvom Tajeks instrumenta Estonija učestvovala u direktnoj i eksplicitnoj ekspertskoj podršci Crnoj Gori, tako da i ubuduće očekuje punu podršku Republike Estonije, naročito u oblasti vladavine prava, sloboda i bezbjednosti, a što su goruća pitanja poglavlja 23 i 24.

Premijer Krivokapić je ambasadorki Karelson prenio zainteresovanost crnogorske strane da se obogati kooperativnost u oblasti turizma, poljoprivrede, saobraćaja, prosvjete, nauke i da se afirmiše povezivanje – bratimljenje gradova i univerzitetskih centara.

Predsjednik crnogorske Vlade istakao je da će plodonosan bilateralni odnos između CG i Estonije, angažovanjem skupštinskih tijela Crne Gore, u najskorije vrijeme biti krunisan i formiranjem Grupe prijateljstva sa Republikom Estonijom.

Zahvaljujući na ukazanoj joj dobrodošlici, ambasadorka Republike Estonije u Crnoj Gori, Kristi Karelson istakla je značaj unapređenja bilateralnih odnosa i spremnost da Estonija pomogne Crnoj Gori kroz slanje ekspertske podrške.

Ambasadorka Karelson posebno je ponudila pomoć na polju digitalizacije i razmjene najbolje prakse u cilju unapređenja i osnaživanja kapaciteta za sprovođenje reforme javne uprave i ukazala da postoji veliki prostor za razvoj ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Ambasadorka Estonije istakla je zadovoljstvo što će Crna Gora i Estonija 13. juna proslaviti godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, ukazavši na činjenicu da je Estonija prva država sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose.

Sagovornici su izrazili očekivanje da bi vrlo brzo moglo doći i do zvaničnih posjeta najviših predstavnika izvršne vlasti obje države.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније