Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nena Drašković, Radio Crne Gore ]

02. 11. 2023. 15:31 >> 06:58

REAKCIJE

"Formiranje odbora za izbornu reformu prvi test"

Crna Gora ima nespornu potrebu da fundamentalno unaprijedi izborno zakonodavstvo, jer postojeći sistem, u najširem smislu, pravljen je na način da podstiče političku korupciju i druge negativne pojave, ocjenjuje izvršni direktor BIRN-a Crna Gora Vuk Maraš. To što su aktuelni nosioci vlasti doživjeli posljedice deficita postojećeg izbornog sistema, mogao bi, kako poručuje Vladimir Simonović iz Cemi-ja, da bude snažan motiv da se reforrme sprovedu sa snažnijom političkom odlučnošću.

Da li će najava o formiranju novog Odbora za izbornu reformu značiti i konačno rješavanje izbornih muka ili će pak ponovo ostati samo jedna od pukih želja saznaće se ubrzo.

Izvršni direktor medijske asocijacije za Jugoistočnu Evropu Vuk Maraš ističe da Crna Gora kao Nato članica i kandidat za članstvo u EU konačno mora da pošalje poruku kako je spremna da na profesionalan i demokratski način rukovodo izbornim procesom.

To podrazumijeva, podvlači Maraš, profesionalizaciju izborne administracije, unapređenje različitih procedura za sprovođenje izbora, kao i izmjenu Zakona o finansiranju političkih partija i kandidatura

"Dakle, da se taj proces učini takvim da država kroz zakonite i nezakonite mehanizme ne utiče na rezultate izbora i ne učestvuje u kupovini glasova različitim mehanizmima, do sređivanja biračkog spisaka i naravno konačno propisivanja odgovornosti za sve te izborne procedure i radnje koje su do sada ostale bez ikakvih posledica za sve čemu je Crna Gora do sada svjedočila, a to su godine i decenije krajnje ozbiljnih nezakonitosti za koje apsolutno nikada niko nije snosio odgovornost, niti bilo kakve ozbiljne posljedice",, ističe Maraš.

Najava 44. Vlade o formiranju novog odbora za izbornu reformu biće prvi test iskrenosti namjera za sprovođenje ključnih reformi, poručuje Vladimir Simonović iz Cemi-ja.

"Ne smijemo zaboraviti da je predstavniku CEMI-ja bio uskraćen doprinos u radu prethodnog odbora što je bio očigledan signal prave političke volje za promjenama Značajan segment reformi, koji uključuje Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja , ostao je nepromijenjen i pored jasne prilike za to. Prošli sastav nije iskoristio ni prostu većinu koja je bila potrebna za tu promjenu", navodi Simonović.

Prvi koraci novog Odbora za izbornu reformu , trebalo bi da budu u duhu transparentnosti i inkluzivnosti , što će , smatra Simonović , biti pokazatelj novog kursa.

"Ističem i insistiram na važnosti profesionalizacije Državne izborne komisije, što je jedna od temeljnih preporuka CeMI-ja i neizostavan segment ozbiljne reforme izbornog zakonodavstva. Primjer premijera Spajića, kojem je DIK uskratio pasivno biračko pravo na predsjedničkim izborima, ukazuje da su i aktuelni nosioci vlasti doživjeli posljedice deficita sistema. Ovo bi moglo biti snažan motiv da se aktuelne reforme sprovedu sa potrebnim stepenom političke odlučnosti, navodi Simonović, uz napomenu da je upravo sada trenutak da se ispiše drugačija priča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније