Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

06. 03. 2024. 14:01 >> 15:01

MANDIĆ

“Abazović ne mora da čuva tajne o radu Skupštine”

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je da je poslao sudijama Osnovnog suda u Podgorici i Baru dopis kako kojim ih obavještava da oslobađa lidera Građanskog pokreta URA, poslanika Dritana Abazovića, obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, a u vezi okolnosti saznanja koje su predmet postupaka koji su u toku.

“Sve što ne šteti interesima države, a koristi pravu javnosti da zna, treba da bude dostupno svima koji odlučuju o pravima i slobodama ljudi, kao i svakom građaninu demokratskog društva o pitanjima koja se tiču njegovog dobra i prava na siguran i slobodan život”, naveo je Mandić.

Napominje da je uvažavanje prava javnosti da zna jedno od temeljnih principa demokratskog i slobodnog društva i načelo kojem sa poštovanjem i iskrenom privrženošću i ovim odgovorom želi da da na neophodnoj važnosti.

“Slobodna informacija je put do slobodnog čovjeka. Onaj od koga se krije, kao i onaj koji ne zna ono što bi trebao znati, a tiče se njega ili čitavog društva, ne može biti neko koji odlučuje i donosi odluke i na taj način se ugrožava demokratija i njene vrline”, kazao je on.

Zato, kako je rekao, iz dubokog uvjerenja i pune privrženosti ustavnoj demokratiji i vladavini prava smatra da nije moralno kriti ono što pripada svima, niti sprječavati da oni koji hoće da znaju saznaju sve što ih se tiče a ne šteti pravima drugih.

“Na samom kraju, smatram da bi u interesu građana bilo da se i druge državne institucije na ovaj način i u budućnosti odrede na slične zahtjeve sudova u Crnoj Gori”, zaključio je Mandić.

Podsjetimo, Osnovni sud u Podgorici uputio je dopis Vladi i Skupštini Crne Gore da oslobode od čuvanja službene tajne bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, bivšeg premijera Dritana Abazovića i ranijeg generalnog inspektora ANB-a Artana Kurtija, kako bi iznijeli informacije vezane za slučaj ,,portal Udar“. To je nedavno potvrdio za Adria televiziju advokat Nikola Angelovski.

Vukšić je nedavno saopštio da će ako budu provjereni navodi iz krivične prijave, koju je podnio Specijalnom državnom tužilaštvu, biti razotkrivena afera “portal Udar”.

Agencija za nacionalnu bezbjednost obavijestila je Osnovni sud da čuvanja službene tajne Vukšića, Abazovića i Kurtija mogu osloboditi oni organi koji su ih i izabrali, odnosno Vlada i Skupština Crne Gore.

Naredno ročište u predmetu "portal Udar" zakazano je za 3. april. 

Uoči izbora 2020. godine, portal "Udar" targetirao je kao navodne špijune i saradnike raznih službi dio građana, bivših vojnih i policijskih funkcionera, sveštenika, NVO aktivista, političara, ali i neke novinare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније