Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

14. 07. 2017. 16:48 >> 16:22
22

SPOMENIK RAČIĆU

Hrvatski protest uručen CG ambasadoru

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske oštro osuđuje otkrivanje spomen obilježja Puniši Račiću u crnogorskom mjestu Slatina, te je tim povodom u MVEP pozvan ambasador Crne Gore u Zagrebu Boro Vučinić kome je izražen najoštriji protest, saopšteno je u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od ovog čina u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Zagreb je zatražio preduzimanje odgovarajućih postupaka i mjera, kao i uklanjanje spornog obilježja.

"Jer nas takvi i slični potezi udaljavaju od ciljeva kojima bi Vlade obje države trebalo da teže.

Podsjetimo, 12. jula je, na inicijativu bratstva Račić, u selu Slatina, nadomak Andrijevice, otkriven spomenik Puniši Račiću.

Račić je, u narodnoj skupstini Jugoslavije 1928. godine, ubio narodne poslanike iz Hrvatske: Pavla Radića i Đura Basaričeka, a ranio Stjepana Radića, Ivana Granđu i Ivana Pernara. Odslužio je 14 godina zatvorske kazne.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je podizanje spomenika, a iz Ministarstva kulture su saopštili da podizanje ovog spomenika predstavlja kršenje zakona, te da je za njegovo ulkanjanje nadležna opština Andrijevica.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније