Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

03. 06. 2021. 21:39 >> 21:42
10

ŽIVKOVIĆ

"Ugrožen građanski karakter Crne Gore"

Građanski karakter, ustavnopravni poredak, sekularizam i antifašističke vrijednosti Crne Gore su ugroženi, kazao je predsjednik Savjeta Građanske inicijative (GI) 21. maj Miodrag Živković, navodeći da je kolaps u kome se država našla iziskivao odgovor.

On je, na današnjem zvaničnom predstavljanju te organizacije, rekao da su temeljne vrijednosti Crne Gore “okupile sve nas da ih zaštitimo i ostanemo na njihovom braniku”.

To je, kako je naveo, uz zabrinutost zbog trenutne situacije, razlog formiranja GI 21. maj.

"Ugrožen je građanski karakter, ustavnopravni poredak, sekularizam i antifašističke vrijednosti Crne Gore. Mi smo spremni na otpor i sa tim otporom ćemo pobijediti”, poručio je Živković.

On je dodao da GI 21. maj ima dva cilja.

“Prvi je da Crnu Goru vratimo sebi na prvim parlamentarnim izborima. Drugi da učinimo sve, da nikad više ne dozvolimo da se njome upravlja kako se to radilo od 2006. godine”, naveo je Živković, prenosi Pobjeda.

Crnoj Gori se, kako je rekao, moraju vratiti ozbiljna obrazovna politika i emancipacija cijelog društva.

Izvršni koordinator GI 21. maj, Ljubomir Filipović, kazao je da su dobili povjerenje ogromnog broja ljudi.

On je rekao da su krenuli u formiranje odbora u inostranstvu i po gradovima.

“Primarni cilj je smjena ove vlasti, a onda postavljanje temelja kakvog Crna Gora zaslužuje. Grijeh bi bio da 21. maj svedemo samo na izborni aktivizam. Gradimo inkubator ideje i kadrova koji će učiniti da Crna Gora postane građansko društvo”, naveo je Filipović.

Potpredsjednica Savjeta GI 21. maj, Nada Bukilić, kazala je da se članstvo te organizacije konstantno uvećava i da je impresivan broj žena njemu.

“Dok god se ne čuje glas žena, zlo u Crnoj Gori neće proći", navela je Bukičić.

Ona je kazala da su "drugorazredni intelekti" stekli ogromnu moć, navodeći da je to opasna kombinacija.

“Njihovi dometi su poražavajući. Oni nemaju ideje i viziju jer to ne mogu domašiti”, ocijenila je Bukilić.

Ona je kazala i da su se organizovali da bi se Crna Gora ponovo odbranila od “ponženja u koja je gurnuta.”

“Usmjereni smo na Evropu i svijet, jer se na njih moramo oslanjati kako bi opstali. Mi smo borci protiv učmalosti, bezglasja i mrtve tišine”, rekla je Bukilić.

Koordinator za dijasporu unutar GI 21. maj, Izudin Gusmirović, kazao je da se, da dijaspora 2006. godine nije bila uz Crnu Goru, danas ovim povodom ne bi ni okupili.

“Nova vlast nema pravo da nipodaštava odnos prema našim sunarodnicima. Njihova herojstva i nesebična davanja Crnoj Gori su najbolji primjer patriotizma”, smatra Gusmirović.

Marijana Laković Drašković kazala je da je jedna od osnovnih vrijednosti 21. maja uspostavljanje pravne, pravedne i demokratske države.

Ona je navela da bez garancija osnovnih prava i sloboda nema zdravog kolektiviteta ni zdravog života.

“Učinićemo sve da uspostavimo ravnopravnost svih građana. U saradnji sa svima koji dijele iste vrijednosti smijenićemo ovu okupatorsku Vladu i izgraditi snažnu Crnu Goru, otpornu na sve unutrašnje i spoljne izazove”, poručila je Laković Drašković.

Koordinator za marketing, Stefan Aleksić, kazao je da živimo u državi u kojoj poslanici ne ustaju na himnu i u kojoj se skrnave državni simboli.

“Složni smo u borbi za najvredniju civilizacijsku tekovinu - antifašizam. To je jedan od stubova na kojima počiva GI 21. maj. To je naša obaveza”, naveo je Aleksić.

On je rekao da će ponovo “upaliti luču Crne Gore.”

“Jedina realnost i jedina prihvatljiva opcija na putu ka Evropi je građanska, multietnička i multikonfesionalna Crna Gora”, poručio je Aleksić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније